Have A Look

Monday, February 28, 2011

NOSTALGIA KOLEKSIKU

WHAT MORE TO APPRECIATE  IF NOT OUR OWN MASTERPIECE ?

About 20-25  years back , I was such a patient,creative and hard working lady....trying my best to decorate my house, hanging  some things on my empty walls with my own masterpiece...Here are some of my collections..even though some of them are already faded ...Who knows when I'm no longer the owner of my own house, others might not want to appreciate them anymore..sob...sob...sob...hui...hui...hui...,so, I decided that I should keep them somewhere.... The best place is my Blog and my Facebook Photos collection of course.




















There are a few more which I feel not necessary to exhibit here because they are already faded.......warned out....anyway, these cross stitch pieces were popular in 1980s to 1990s...I still have some incomplete pieces and some thread and cross stitch materials left...Lets hope that I can continue sewing in 2 or 3 years to come.....Its not impossible........

LETS MAKE IMPOSSIBLE BECOMES POSSIBLE.......  

Sunday, February 27, 2011

BELIEVE IT OR NOT ?

At what age are we considered  veterans? Some people say that life just begins at 40? However if you are now at the age of 50...you are only ten years of enjoying your life..if so...but if you are facing some problems  ...please give your opinions on this:- 

VETERANS
SENIORS are more valuable than any
of the younger generations:

We have silver in our hair.
We have dentures in our mouth.
We have stones in our kidneys.
We have lead in our feet.
We have cataracts in our eyes..
We have more sugar in our blood
We have lots of fat....
And . . .
We are loaded with natural gas.

WE ARE GREAT.............THINK POSITIVE...

LOGHAT KEDAH UNTUK HARI INI

1. ANGGOI:  MAKSUDNYA MENGGANGGU PERGERAKAN APABILA ADA ORANG ATAU BENDA YANG MENGHALAng  LALUAN..RASA SESAK KERANA TERLALU PADAT ATAU SEMPIT. 
Contoh Ayat:- 
a." Dok jauh-jauh sikit dari aku,aku rasa ANGGOI nak buat kerja bile hang dok  sempay mai kat aku ni"

2. JONGKIARG : MAKSUDNYA HUJUNG SESUATU BENDA CONTOHNYA  BENDUL,BUCU MEJA  ATAU KERUSI..
Contoh Ayat:
  a ." Cuba ubah botoi tu,dok kat JONGKIARG sangat,sat lagi jatuh pecah pula"

3. MUA : MAKSUDNYA MELAMPAU SETELAH DIBERI PELUANG ATAU DIBERI MANJA atau DIBERI  MUKA
Contoh Ayat:
  a ." Budak tu dah naik MUA dah pasai tok dia dok bagi manja,bagi muka kat dia..kata apa pun dia tak mau dengarg dah"
 

Thursday, February 24, 2011

MY EXPERIENCE TEACHING ENGLISH LANGUAGE

Some students understand english by listening to others speaking the language,but somehow these students are unable to speak in english.However there are some who neither  understand nor able to  speak the language.

A teacher in my school came down and shared a joke with us in the staffroom. One day she asked a student  .

Teacher Noraini : Hairi, you havent't paid your school fees yet. When are you going to pay it?

Hairi    :   ( No answer.......he just looked at teacher's face blankly.)


Naim : Oiiiii....TEACHER TANYA,  AWAT HANG TAK MAI SEKOLAH KELMARIN?
            ( translate: ooiii....teacher asked you why were you absent yesterday ?)

Hairi  :  Demam teacher....
            ( translate: I had fever teacher)

Teacher : Saya tanya bila awak nak bayar yuran sekolah.
               ( teacher repeated her question in Malay)

They both laughed and so did the others......They laughed but they didn't understand either.....


MORAL OF THE STORY. IF YOU WANT TO HELP OTHERS, MAKE SURE YOU YOURSELF UNDERSTAND THE INSTRUCTIONS GIVEN.

LOGHAT KEDAH UNTUK HARI INI

1. DEKARG:  MAKSUDNYA PERBUATAN MELONTAR,MEMBALING ,MENJARING ITU TEPAT PADA SASARAN....KERANA SEMUA YANG DI (AIM) @ DISASAR ITU MENGENA. 
Contoh Ayat:- 
a." Tangan hang DEKARG sungguh...hang baling ayam tu kena sampai jatuh terkulai leher dia"
b. " Hang jangan dok buat main,tangan aku ni DEKARG,kalau aku tenggalung hang mesti kena punya"
2. KEPOH : MAKSUDNYA REBAN AYAM
Contoh Ayat:
  a ." Ayam pun nak masuk KEPOH dah,yang hang dok main,tak mandi lagi".

3. SEGHON: TEMPAT AYAM BERTELOR DAN ERAM TELOR

Contoh Ayat:
  a ." Jangan dok kacau ayam dalam SEGHON tu,satgi dia malu tak mau gham telor dia pula" 
  b. " La ni Timah tu "BUJANG SEGHON" , laki dia dok luar negeri"

4. LOKAH : MAKSUDNYA PUNGGAH,TANGGALKAN @ BUANG BEBERAPA BARANGAN YANG TERDAPAT PADA BENDA ITU.
Contoh Ayat:   
a." Hang dok LOKAH buat apa gehek tu,satni hang tak tau nak pasang balik pula".

Wednesday, February 23, 2011

NOSTALGIA KOLEKSIKU

BARANGAN PENINGGALAN ARWAH DATUK NENEK





BATIL  YANG DIJADIKAN KEPOL(KEPOI) SUKATAN BERAS....
4 KEPOI BERSAMAAN 1 CUPAK  

Seseorang akan merasa bangga sekiranya ditinggalkan harta, emas,berlian, kereta,sawah,kebun...tapi lain pula berlaku kepadaku dan keluarga.Ibuku hanya meninggalkan beberapa barang antik yang jarang disimpan oleh kebanyakan orang.Mungkin setengah orang menganggap bahan-bahan ini tidak berguna, menyemak rumah atau sudah lusuh dan tidak ada nilai lagi

Bagiku,aku masih menyimpannya.Bukan apa..mungkin suatu hari nanti ianya menjadi kenangan buat anak cucu kita yang tidak dapat melihat benda-benda ini di mana-mana lagi

Di antara barang-barang peninggalan ibuku yang juga ditinggalkan oleh datuk nenekku ialah:

1. Batil kepol ( kepoi )
2. Batu giling
3. Pinggan bunga
4. Sterika Arang
Masih ada barangan lain lagi,tetapi agak sukar bagiku keluarkan dari setor yang tidak terurus , terlalu banyak barang yang ada gunanya dan juga mungkin sudah tidak berguna.....



 Ini ialah pinggan lama yang cantik.Ianya adalah keluaran tahun 1950an lagi.
Gambarnya seperti gambar pemandangan  di Jepun



 Ini pula Batu Giling dari berapa keturunan aku pun tak pasati...Ingat-ingat dah ada....Dulu mak selalu panggil India TAJAM BATU untuk asah batu giling ini.Tapi sekarang siapa pun dah tak tahu nak asah batu giling yang tumpul ini. Sekali sekala aku gunakan juga bila rasa nak makan gulai menggunakan Rempah giling..Sedap ,lebih sedap dari gulai menggunakan serbuk kari.


Yang ini adalah seterika arang yang digunakan pada tahun 50an,60an dan 70an.Masa itu belum ada bekalan elektrik,terpaksa bakar arang ,masukkan ke dalam seterika dan bolehlah iron baju....kadang-kadang nak beli arang pun tak cukup wang,terpaksa bakar tempurung atau cari kayu biasa saja untuk dibakar dan dimasukkan ke dalam seterika ini.Bagi yang tak mampu nak beli seterika terpaksalah lipat kain baju dan letakkan di bawah tilam atau tikar macam dalam cerita P.Ramli.....

Monday, February 21, 2011

LOGHAT KEDAH UNTUK HARI INI

1. GHAT:  MAKSUDNYA TERLAMPAU KETAT DIIKAT CONTOHNYA MACAM IKAT GETAH PADA JARI DENGAN KUAT ATAU GETAH PADA KAIN YANG TERLALU KETAT DI PINGGANG
Contoh Ayat:- 
a." Amboi, ketat sungguh baju ni GHAT kat pinggang aku,sampai gentin ,lekat bekaih ketak2 kat pinggang"
b. Jangan ikat kuat sangat satni GHAT jari adik tu pula"

2.GHOT : MAKSUDNYA UPAYA , terdaya, BERTENAGA...(KALAU TAK GHOT MAKNANYA TAK LARAT ATAU TAK BERUPAYA)
Contoh Ayat:
  a ." Amboi tak GHOT aku nak angkat guni besar tu"

3. GHUAT: MAKSUDNYA TERBUNGKAS..(TERBUNGKAIH) ..KELUAR DARI TANAH
Contoh Ayat:   
a." Pokok durian tu GHUAT lepas air bah hari tu".

Friday, February 18, 2011

LOGHAT KEDAH UNTUK HARI INI

1. MELANUIH:  MAKSUDNYA SAKIT YANG BERANSUR-ANSUR TERUK...SEMAKIN BERAT HINGGAKAN SESEORANG ITU NAMPAK KURUS DAN TIDAK TERDAYA MELAKUKAN AKTIVITI HARIAN TERUTAMA YANG BERAT2.
 
Contoh Ayat:- 
a." Pak Ya nampak tak  sihat sejak lima bulan lalu.Nampak MELANUIH saja...Kesian kat dia"

2.MELEHARG : MAKSUDNYA TERLALU LAPAR HINGGAKAN TAK KIRA APA YANG ADA SEMUA DIMAKAN DENGAN GELOJOH,KADANGKALA SANGGUP MENCURI UNTUK  MAKAN...

Contoh Ayat:
  a ." Hang jangan dok MELEHARG sangat. Kan baru makan nasi tat sat saja.Sabarg2 la sama"


3. MEGHEWANG: MAKSUDNYA MELILAU HALUAN TAK TENTU ARAH..TIDAK STABIL.

Contoh Ayat:   
a." Awat hang kayuh geghek MEGHEWANG saja ni. Kayuh la elok2."

Thursday, February 17, 2011

LOGHAT KEDAH UNTUK HARI INI

1. PETOT:  MAKSUDNYA BERSAIZ KECIL DAN PENDEK SELALUNYA DIGUNAKAN UNTUK BENDA.
 
Contoh Ayat:- 
a." Buah timun pokok tu PETOT semuanya . Kalau ada yang panjang boleh la jual"

2.KETOT : MAKSUDNYA BERSAIZ KECIL DAN PENDEK SELALUNYA DIGUNAKAN UNTUK ORANG.

Contoh Ayat:
  a ." Leman tu KETOT saja,bini dia pula tinggi menyayup...Nampak macam tak padan saja"

 3. SAMATUA : MAKNANYA SUAMI ATAU ISTERI.
   
Contoh Ayat:   
a." Mana pi SAMATUA hang , dari tadi aku tenguk tak terbit mai sembang ngan kita pun?"

Wednesday, February 16, 2011

KENALI YANG DAH SEMAKIN PUPUS

BELIMBING BESI ATAU BELIMBING SEGI.

Averrhoa cambola


Kalau beberapa hari yang lepas saya ceritakan tentang belimbing buluh,hari ini pula saya ingin pamerkan belimbing besi kampung, dan bukan belimbing besi kawin. Dahulunya Belimbing besi inilah yang kami makan setiap hari terutamanya apabila balik dari sekolah atau masa hendak pergi mengaji Quran. Apa yang kami buat ialah menghiris buah belimbing besi ini nipis-nipis dan dicicah dengan garam...Rasanya tidaklah begitu masam...Ada rasa manis,sedikit masam dan kelat.  Manakala Belimbing besi kawin sekarang ini rasanya manis.. Belimbing Besi kampung tidak begitu besar berbanding Belimbing Besi kawin. Selalunya ianya terbiar dan ulat atau serangga akan masuk ke dalam buah belimbing besi ini sebelum ianya jatuh atau dipetik.Walaubagaimanapun ada juga orang yang menyelimutkan buah belimbing dengan kain atau kertas surat khabar supaya selamat dari serangan serangga.


 POKOK BELIMBING BESI KAMPUNG AGAK TINGGI BERBANDING BELIMBING BESI KAWIN


BUNGA BELIMBING BESI KAMPUNG BEWARNA UNGU


 BUAH YANG JATUH SELALUNYA TELAH DICEMARI SERANGGA

BUAH BELIMBING BESI KAMPUNG TIDAK BEGITU BESAR

Belimbing besi juga mengandungi asid amino.Ia dapat mengurangkan sakit analgesik dan dapat merawat tekanan darah rendah. Daun dan buahnya dapat merawat radang dan demam. Buah belimbing besi dapat mengurangkan demam, sakit mencerut, disentri,sakit kepala. Penyakit buasir, skurvi dan penyakit-penyakit kulit yang lain.

Belimbing juga mempunyai khasiat perubatan.Pengidap kencing manis dapat menurunkan paras gula dalam darah dan sesuai juga
dimakan oleh mereka yang mengidap penyakit tekanan darah tinggi,
gingivitis atau radang gusi

Buah Belimbing ATAU Starfruit, enak dimakan segar atau dibuat jus.Lebih segar bila dimakan waktu musim panas.Belimbing yang mudah hidup dan subur di bumi Malaysia ini sebenarnya mempunyai banyak khasiat perubatannya.Di antara khasiat perubatan buah belimbing ialah;. Menghentikan pendarahan pada luka ringan.Caranya ialah dengan menumpuk lumat atau dikisar, kemudian ditampal pada bahagian yang luka tadi bagi menghentikan pendarahannnya.. Mencuci nanah pada bisul.Buat seperti cara di atas dan tampalkan pada bisul.. 

Membunuh dan mengeluarkan cacing dalam perut kanak-kanak. Caranya; ambil bunga belimbing dan rebus dengan api yang sederhana, kemudian beri minum air rebusan bunga belimbing tersebut, insys-Allah cacing dalam perut akan mati dan keluar.

Umumnya belimbing Besi berukuran besar, berwarna menarik, berserat halus, dan memiliki rasa yang manis menyegarkan. Belimbing adalah di antar buah yang dapat menurunkan kadar kolesterol  dalam tubuh. Bahkan belimbing mampu mencegah timbulnya penyakit hepatitis. Buah ini merupakan sumber vitamin, khususnya vitamin A dan C, sebagai antioksidan tangguh dalam memerangi radikal bebas. Buah ini pun mampu membantu mencegah penyebaran sel-sel kanser, meningkatkan daya tahan tubuh . 

Adapun kandungan pektin pada dinding sel belimbing mampu mengikat kolesterol dan asam empedu yang terdapat dalam usus dan membantu pengelurannya. Belimbing memiliki kandungan energi kalori, protein, lemak, karbohidrat, mineral, kalsium, fosfor, zat besi, vitamin A, vitamin B1, vitamin C, serat, dan air. Selain itu belimbing juga memiliki kandungan serat yang baik sehingga dapat membantu melancarkan proses pencernaan, dan mengandung kadar kalium tinggi, serta natrium yang rendah sebagai obat hipertensi. Buah belimbing menempati posisi juru kunci dibandingkan dengan buah-buahan lainnya kerana kalorinya yang rendah sesuai untuk  penggemar buah-buahan yang kelebihan berat badan.

Oleh itu,amalkanlah minum dan makan buah belimbing segi atau belimbing besi ini.

** setengah Maklumat diambil dari internet....** 

Tuesday, February 15, 2011

NOSTALGIA KOLEKSIKU

BAJUKU DI TAHUN-TAHUN 80an dan 90an...

Dulu masa tahun 80an dan 90an kebanyakan orang memakai pakaian berfesyen kerana masa tu ramai lagi yang tidak bertudung..Macam-macam fesyen baju kurung modern yang direka sendiri maupun terserah kepada tukang jahit untuk membuat sebarang rekaan.Kadang-kadang bila ada suatu rekaan yang ditempah di situ,yang lainnya akan turut meniru fesyen tersebut.

Bagiku…aku lebih suka mereka pakaianku sendiri.Aku bukanlah seorang pelukis atau pandai dalam bidang seni,tapi aku pandai mereka bajuku sendiri pada waktu itu.Maklum lah badan masa itu masih kurus kering, masih boleh pakai  sebarang fesyen termasuk kain senyum,flare,kain belah selisih sekejap nampak sekejap tak nampak , dlln lagi. Baju pula ada yang dipasangkan ribbon,renda,manik,tampal bunga dan dijahit kerawang….




Baju ini dijahit oleh tukang jahit Cina  yang tinggal di belakang kedai jam bertentangan Caltex Kodiang. Baju ini sebenarnya aku ambil dari Majalah Nona tetapi bahagian yang berbunga itu dijadikan badan , tapi aku ubahsuai lekatkannya diatas badan baju bewarna ungu....

                      Di sini terdapat beberapa helai koleksi bajuku dari tahun 1980 hingga 1994. Aku mula pakai baju kurung johor sejak tahun 1994 hingga sekarang,tetapi aku rasa seolah-olah tidak mahu membuang begitu sahaja kerana menganggapnya sebagai koleksi nostalgia…ketika umurku masih 20an dan awal 30an…. Siapa tahu suatu hari nanti fesyen ini akan kembali dan anak cucuku  tidak perlu memikirkan bagaimana untuk mencari ilham membuat rekaan jenis pakaian mereka.
                                                                                  
Baju ini aku tiru bulat-bulat dari Majalah  Wanita tahun 80an ...Ianya dijahit oleh seorang tailor cina yang tinggal di belakang Pekan Ayer Hitam , bertentangan sungai.....Aku tak pernah tanya namanya.


 Baju ini pula sebenarnya dibelah tengah,kalau rasa kenyang makan terlebih,masih muat kerana dia boleh expand


Baju ini juga diambil contoh dari majalah Nona tetapi aku ubahsuai supaya tailor jahit benang emas menurun serong ke bawah di atas kain warna pink.

         Pernah sekali dua aku tunjukkan dan aku suarakan untuk menghadiahkannya kepada anak-anak saudara terdekatku , tetapi mereka dengan cepat memeberi respon “ Mak cik…la ni orang tak pakai dah fesyen-fesyen macam ni…la ni orang pakai baju kurung saja”. Sejak itu, aku  terus lipat semua koleksi ini dan kusimpan baik-baik di dalam gerobok besar yang terlekat di dinding rumah. Sekali sekala aku jenguk juga kalau-kalau ada makhluk asing yang cuba menggigitnya…Alhamdulillah masih selamat setakat ini…




Baju di sebelah kiri juga boleh kembang kerana dibelah di bahagian tengah dan ditampal dengan kain warna biru kosong ,manakala baju di sebelah kanan pula  adalah hasil ciptaanku sendiri...Aku telah mengarahkan tukang jahitku Ku Salmiah bt Ku Bulat untuk menampal kain kecil-kecil supaya kelihatan seperti buah anggur dan daunnya juga..Sungguh pandai tukang jahit ini,dan dia juga sungguh rajin ..Ini di antara koleksi yang paling aku sayang.... 


Pandangan jahitan buah anggur dari dekat.....



Tunggu koleksi yang akan datang...........?????????????????????????????

Monday, February 14, 2011

MY EXPERIENCE TEACHING ENGLISH LANGUAGE

 When I was first transferred to SM Tunku Bendahara in July 1983, I was given 20 periods of  English Language classes and 4 periods teaching Geography.I got problems teaching Geography,but somehow managed it because I did a lot of reading and homework before teaching. However, I hoped that I should not EXPECT  the UNEXPECTED here in my new school.

One day, It was time for me to teach students SEQUENCE CONNECTORS" in PROCESSES AND PROCEDURES. At first..I taught them the processes and procedures of cooking rice. I asked them WH questions..and they answered well.Then I asked them to rearrange the steps accordingly by putting in the sequence Connectors..Firstly,Secondly,Then,Next....... Everything went on as expected . Then, I asked them to go back and try to select one recipe of their own and do similar steps as they've done earlier.

The next day,they handed in their books to me while I taught them other activities. During my free time, I started marking some of their work. To my surprise, I came across one person who had written a unique recipe.. I had to think and think  to guess the meaning of it.........


It was written >>>>>UPSTREAM FRUIT. Then I continued reading....I spotted all the ingredients used. Then I realized that the recipe was OUR LOCAL CAKES called BAULU but the northern people called it BUAH HULU ( BUAH means FRUIT and HULU means UPSTREAM). She had done her good job by locating the meanings in her dictionary ,taking word by word...  


The next day,I called her front and asked about, and 100% true it was BUAH HULU ..............          ( THE UPSTREAM FRUIT)... I  told her not to translate our local food , instead...you should use open inverted commas" and close inverted commas " to highlight it so that people know that it is special and unique and they cannot find it elsewhere.....

MY SPECIAL SON SYAZLAN








My special son Muhammad Rossyazani Fadzlan ( SYAZLAN) was born 0n 21 October 2000…Dia dilaporkan dalam posisi melintang di dalam perutku.Dia adalah di antara anak yang terpaksa menanggung  kepayahan  fizikal dan mental akibat kelewatan pihak hospital bertindak menerimanya lahir ke dunia ini.

Semasa aku berasa  sakit nak bersalin,aku pergi awal ke hospital iaitu pada pukul 9.00 pagi 21 Oktober 2000. Bila doctor memeriksaku, dia minta aku tunggu dan nurse yang bertugas memberi sekeping kertas untuk aku catatkan pergerakan bayi di dalam perut…. Aku patuh…Pada mulanya memang baby bergerak kuat,lama kelamaan baby bergerak perlahan dan semakin diam…

Pada jam 8.30 malam,tiba-tiba aku merasakan sesuatu yang pelik berlaku.Aku terus memanggil doctor dan nurse dan apabila diperiksa didapati tali pusat baby sudahpun keluar dan sudah pasti aku akan dibedah untuk mengeluarkan baby.Aku sendiri sign surat kebenaran kerana suamiku yang sudah lama menunggu dari pagi pergi makan mee bungkus yang dibeli untuk aku tetapi aku tak berselera nak makan.Dia dipanggil kemudiannya untuk menunggu diluar bilik bedah.Aku dibedah pada jam 10.30 malam.

Apabila dibedah,kata doctor,anakku tidak menangis buat beberapa minit,dah diberi rangsangan baru ia menangis. Anakku telah lemas di dalam kandungan sebelum bersalin .Kemudian baby ditahan di NICU  selama 14 hari dalam incubator.Mula-mula dia tidak pandai menyusu dan hanya diberi susu melalui tiub sahaja.Aku terpaksa mengajarnya menyusu selam 2 hari sebelum diberi kebenaran pulang.

Apabila baby pulang , dia menangis tak berhenti-henti siang dan malam…Macam-macam cara diikhtiar oleh ibuku..Maklum lah orang tua-tua lebih percayakan ubat tradisonal dan cara bomoh kampung..Aku turut sahaja kerana tidak mahu kecewakan ibuku.Dalam pada itu,aku sentiasa membawa Syazlan ke hospital untuk pemeriksaan dan fisioterafi. Didapati pendengarannya baik,cuma penglihatannya tertulis "see a thousand island"..Aku tidak cuba memahaminya kerana pihak hospital telah memberi temujanji untuk pembedahan matanya tetapi 2 kali temujanji yang diberi adalah pada hari cuti umum..Akhirnya aku batalkan untuk pembedahan matanya kerana tidak sampai hati mendengar jeritannya apabila doktor menitiskan ubat kembang urat mata yang pedih beberapa kali..Aku buat keputusan untuk tidak meneruskan treatment tersebut memandangkan Syazlan memang nampak walaupun dari jarak jauh..., cuma apabila dia pandang sesuatu,dia akan langut ke atas sedikit.....


Selain Syazlan menghadapi masaalah fizikal dan mental,yang paling merunsingkan aku ialah sakit Epilepsy atau Sawan tariknya yang berlaku tak menentu. Kadangkala sebulan sekali,ada kalanya 3 tahun sekali..iaitu pada masa umurnya 7 tahun hingga 10 tahun, tiada sawan yang berlaku,tetapi bila umurnya 11 tahun,dia dah 3 kali diseranga sawan..Kali pertama dan kedua cuma 2 minit,tetapi kali ketiga hampir 20 minit...Berbagai cara telah ku ikhtiarkan tetapi sehingga kini masih aku dalam  kesedihan dan kerunsingan.

Syazlan mampu meniarap seperti kanak-kanak lain,tetapi apabila sampai masa untuk menyulur,dia mula menunjukkan cara yang aneh…iaitu berguling ke kiri dan ke kanan, tidak mampu menyulur…Pada masa itulah..aku dapat kesan yang pergerakan Syazlan terbatas.Aku mula risau…Doktor menyatakan bahawa anakku adalah anak CEREBRAL PALSY.. Aku dan suami merasa sedih….memikirkan nasib anakku di masa akan datang…

Apabila umurnya 2 tahun, dia boleh merangkak,dan hingga sekarang pergerakannya adalah merangkak.Walaupun begitu,Syazlan adalah kanak-kanak yang pintar. Dia akan faham apa yang kita cakapkan, walaupun dia tidak mampu bercakap.Malah dia memberi respon dengan menggunakan tangannya. Tetapi pergerakan tangan dan kakinya juga terbatas.Pada umur 6 tahun ,aku menghantarnya ke Pusat Pemulihan Dalam Komuniti Arau ( di bawah JK Masyarakat)..

Kadang-kadang aku rasakan juga kelucuannya..kerana bila banyak perkara yang hendak diberitahunya , tetapi hanya satu petunjuk sahaja yang dia mampu buat. Contohnya..kalau dia letakkan tangan di atas kepalanya…boleh memberi maksud:
1.
          1.   Sakit kepala
2. 2.  Hendak mandi
3.  3.  Nak makan Putu Mayung (sbb putu bunyi macam kutu)
4.  4.  Tok yang ada uban
5.  5. Fikir dulu ( kalau dia nak fikir apa yg kami Tanya)
6.  6.  Tabung haji..sbb dia tau duit dia ada di dalam Tabung Haji…
7.7.Kalau anak pengasuh ajak main dam…dia tunjuk mulut makan,kemudian tunjuk kepala sebab menang main dam..naik haji…
Isyaratnya itu bergantung pada keadaan ,kami kena ambil faham sendiri lah….terpaksa teka…kalau betul dia lompat gembira,kalau salah tekaan kami…dia akan goyang dan kibarkan tangan tanda tak betul.dan dia akan menjerit minta kami buat tekaan yang betul.


 Dia cuba imbangkan badannya...ada kalanya jatuh ke hadapan.. 




Mengimbangi tangannya...

Sekarang Syazlan sudah berumur hampir 11 tahun..dia masih belajar berjalan..Tiap-tiap petang,kami akan melatihnnya berjalan di hadapan rumah..Apa yang mengembirakan aku……

SYAZLAN SUDAH MULA BERJALAN TANPA PERLU DIPEGANG….DIA DAH MULA BERJALAN 20 TAPAK DAN LEBIH…TETAPI PERGERAKANNYA MASIH TERUMBANG AMBING…..ALHAMDULILLAH….SYUKUR….

Sunday, February 13, 2011

KENALI YANG DAH SEMAKIN PUPUS

BELIMBING BULUH


Belimbing buluh adalah sejenis pokok tempatan dan ianya bermusim…Ianya banyak mengeluarkan buah pada awal tahun iaitu pada bulan Januari,Februari dan Mac. Walaubagaimanapun ada kalanya ia berbuah pada silap musim..tetapi tidaklah begitu menjadi seperti pada awal tahun.Buah belimbing buluh biasanya sebesar ibu jari tangan,tetapi ada yang subur dan sebesar ibu jari kaki.Ianya berbentuk bujur.Terdapat dua jenis belimbing buluh iaitu belimbing buluh hijau dan belimbing buluh putih kuning. Kedua-duanya sama 
sahaja rasa masamnya.


Belimbing buluh  banyak digunakan dalam pelbagai masakan seperti masak lemak cili api,  udang, ketam dan ikan juga. Jika dimasukkan buah belimbing,tidak perlu masukkan asam keping(gelugur) atau asam jawa lagi  kerana ianya juga masam. Untuk membuat sambal belacan pula,boleh dihiris-hiris nipis,digaul bersama sambal belacan .Untuk lebih sedap lagi boleh digaulkan bersama udang Kepal @ udang kepoi ( udang kecil ,ringan) banyak terdapat di utara. Boleh juga  dibembam (bakar) atas api atau letak saja ke atas nasi yang hampir masak,kemudian keluarkan dan terus 
dilenyekkan ke dalam air sambal belacan .




 MASAK LEMAK KUNING IKAN TENGGIRI BERSAMA BELIMBING BULUH

SAMBAL BELACAN BERSAMA BELIMBING BULUH DAN UDANG KEPAL @KEPOI @ @ SEGHOI




Buah belimbing juga boleh dibuat acar di mana ianya dijemur berhari-hari hingga betul-betul kering dan kemudiannya dicampur dengan buah-buahan kering lain untuk dijadikan acar dan ada juga yang dibuat halua dan ianya boleh dijadikan gubahan untuk hantaran perkahwinan.….
Belimbing buluh juga boleh digunakan untuk mengubati beberapa jenis penyakit seperti mencairkan darah, minum air untuk menurunkan tekanan darah tinggi. Untuk melicinkan kulit muka, serta mengatasi masalah jerawat,buahnya disagat kemudian dicampur dengan sedikit garam dan disapu ke kulit muka,terasa sedikit pedih pada mulanya,tetapi kalau diamalkan ,akan semakin sembuh.
Daun-daunnya pula boleh direbus untuk mengubat penyakit kuning bagi kanak-kanak . Petua orang tua-tua,jika terdapat ibu-ibu yang baru lepas   keguguran,vdihalang dari menghampiri atau lalu di bawah pokok belimbing….tapi tidak diberitahu pula mengapa?????


Untuk mengubat batuk daun, bunga serta buah belimbing buluh direbus,ditapis dan diminum .
Daun belimbing buluh juga boleh digunakan untuk menghalau lalat. Boleh diramas-ramas dan kemudian taburkan dimeja buat seketika. Lalat tidak suka bau daun belimbing buluh. Daunnya juga boleh merawat penyakit gatal-gatal dan  bengkak-bengkak serta sakit gigitan serangga. Untuk menghilangkan sakit tumit atau tapak kaki daunnnya boleh  digosok pada bahagian tersebut.


Bunga belimbing berwarna merah dan pada kebiasaannya terdapat di bahagian batang pokok dan juga pada dahan-dahannya.Belimbing buluh tidak tahan lama…walaubagaimana cara simpanannya, ia tetap akan menjadi lembut,lembek,dan akhirnya akan busuk…oleh itu ianya perlu dipetik hanya sekadar untuk dimakan semasa sahaja.


 Belimbing buluh juga boleh digunakan untuk menghilangkan kesan-kesan kotoran pada tangan atau boleh di ramas airnya untuk digosok pada badan agar hilang bau badan...Boleh juga digunakan untuk hilangkan kesan kotor pada pakaian dan kadang-kadang digunakan jugak untuk mencuci barang-barang tembaga,keris  supaya kelihatan lebih berkilat. 


PROJEK PENCEN SUAMIKU










Ada sedikit perkembangan pada Projek suamiku  , kalau dulu pokok orkid dan pokok-pokok lain dibiar begitu sahaja,tapi sekarang,suamiku sudah mula menukar pasu-pasu baru dan mengubah serta membelah pokok-pokok orkid yang besar dan membiak ...


Pada setiap petang Jumaat,pokok-pokok orkid ini akan disembur baja..jelas nampak akar-akar baru keluar dan begitu juga dengan bunga-bunga yang cantik...


Masih ada beberapa pokok yang sudah keluar kuntum bunga...rasa tak sabar nak tenguk kecantikan bunga-bunga tersebut setelah lama terbiar,tidak dibaja dan jarang disiram...hinggakan banyak yang kurus dan hampir mati....


Walubagaimanapun aku masih menunggu tempat gantung orkid yang masih tinggal rangka...belum dipasang bumbungnya lagi...Katanya, sekarang ni panas, baik kita gantung kat bawah pokok dulu,lepas ni baru kita ubah balik ke tempat asalnya..


Pokok-pokok yang berada di tepi pagar pula dikumpul,dibuang tanah lama dan diganti dengan tanah baru yang dibeli dengan harga RM5.00 bagi tiga kampit...tanah yang siap boleh ditanam dengan pokok.....Hatiku rasa lega,tiap-tiap petang dapat melihat kecantikan pokok-pokok sambil menyiramnya...


Aku akan sabar menunggu perkembangan seterusnya.........