Bukannya susah nak buat Nasi Ulam, tetapi agak remeh kerana bahannya mestilah kena dan tidak boleh tinggalkan daun-daun yang sedap baunya.,seperti daun kaduk dan daun sekentut.Daun-daun lain mungkinoptioanal atau boleh dipilih tetapi lagi banyak daun ulaman,lagi sedap Nasi Ulam tersebut.
Mari sama-sama kita kongsi resipi Nasi Ulam yang saya buat ini.Walaupun masih ada daun yang saya tidak tidak masukkan bukan apa...saya hanya petik daun-daun yang ada di sekeliling rumah saya sahaja.
Selamat Mencuba kawan-kawanku.
Mari sama-sama kita kongsi resipi Nasi Ulam yang saya buat ini.Walaupun masih ada daun yang saya tidak tidak masukkan bukan apa...saya hanya petik daun-daun yang ada di sekeliling rumah saya sahaja.
Segala jenis daun yang boleh dijadikan ramuan Nasi Ulam
Daun mengkudu Besar
Daun cemumak
Daun Tebengau
Daun Selom
Daun Lemuni
Pucuk Putat Kedun
Daun Sekentut
Pucuk Janggus (gajus)
Ulam-ulaman lain
Daun cekur,ulam mak cek,ulam raja
Daun pegaga,mengkudu,deghom
Daun keman air,cemumak
Daun kaduk,7 jarum
Balut dengan daun cekur..boleh juga balut dengan daun mengkudu besar
Diikat dengan batang daun sekentut atau daun pegaga
Hiris halus2...guna pisau tajam
Bahan2 lain ialah serai,lengkuas,lada hitam,bawang kecil,udang kering dan ikan masin
Nasi direlai dan disejukkan dahulu
Serai boleh dihiris halus atau mesin kering
Semua bahan sudah sedia untuk digaul termasuk kerisik
Gaul kesemuanya.Daun ulaman dimasukkan akhir sekali.
Nasi ulam
Selamat Mencuba kawan-kawanku.
Nasi ulam kalau makan dengan sayur keladi.. aduh mak, sedap..
ReplyDeletePuasa dan raya tahun ini kena giliran kat Sarawak nampaknya tak makan le nasi ulam..
Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak, semoga diberkati Allah..
Tak Pa Cik Mohamad,thn dpn mesti raya kat Kedah pula.Kat Sarawak x dak ka org Kedah yg jual Nasi Ulam.Moga Ramadhan akan membawa berkat kepada anda sekeluarga
ReplyDeleteX bubuh cili ke
ReplyDelete