Have A Look

Wednesday, March 9, 2011

APA YANG ANDA TAHU,MARI KONGSI

MARI KITA BUAT KERABU MEMPELAM ALA THAI...

Mempelam yang dicincag( scrape)


Gula Thai...kat Padang Besar murah la..kat sini seketul  RM4.00

Kacang digoreng dan dikupas,ditumbuk pecah 2 sahaja

Limau nipis dihiris

Cili padi dihiris


CARA-CARA MENGGAUL KERABU MEMPELAM 
ALA THAI..

Gula Thai diramas
Masukkan gula thai yang diramas, gaul hingga rata

Masukkan sos Nam la (sos ikan)

Gaul rata , masukkan udang kering 

masukkan bawang , kacang dan cili padi

Perah air  limau nipis

Gaul rata

Setelah selesai ,tukang rasa sedia berkhidmat

Tukang gaul letih...minum air dan berehat

2 comments:

  1. salam cikgu,
    Kerabu yang mengeluarkan aroma dalam mulut. resepi baru ni..guna gula thai dan sos ikan..

    inilah kerabu kegemaran anak-anak..tapi kat rumah tak der pokok mempelam..so jarang dapat buat kerabu..

    ReplyDelete
  2. La ni dah nak mula ada mempelam...kalau dekat Jln sanglang,ramai pelajar yg bnyk pokok pelam...cakap nak beli 2 biji,dibawanya seguni.....

    ReplyDelete