Kacang digoreng dan dikupas,ditumbuk pecah 2 sahaja
Limau nipis dihiris
Cili padi dihiris
CARA-CARA MENGGAUL KERABU MEMPELAM
ALA THAI..
Gula Thai diramas
Masukkan gula thai yang diramas, gaul hingga rata
Masukkan sos Nam la (sos ikan)
Gaul rata , masukkan udang kering
masukkan bawang , kacang dan cili padi
Perah air limau nipis
Gaul rata
Setelah selesai ,tukang rasa sedia berkhidmat
Tukang gaul letih...minum air dan berehat
salam cikgu,
ReplyDeleteKerabu yang mengeluarkan aroma dalam mulut. resepi baru ni..guna gula thai dan sos ikan..
inilah kerabu kegemaran anak-anak..tapi kat rumah tak der pokok mempelam..so jarang dapat buat kerabu..
La ni dah nak mula ada mempelam...kalau dekat Jln sanglang,ramai pelajar yg bnyk pokok pelam...cakap nak beli 2 biji,dibawanya seguni.....
ReplyDelete