Have A Look

Sunday, January 30, 2011

APA YANG ANDA TAHU,MARI KONGSI

BAGAIMANA CARA NAK BANCUH  KOPI SEDAP SETEKOH @ SE JUG.


( HOW TO MAKE COFFEE,urrrmmmmppphhhhh.....)


Pernahkah anda disuruh membancuh kopi dalam kuantiti yang banyak, dalam setekoh atau satu jag? Jangan cari pasal....Walaupun dengar macam senang sebab bahan-bahannya hanyalah kopi,gula,air panas sahaja...tetapi kalau tidak kena dengan caranya kopi anda akan rasa payau,tawar,pahit,atau tidak ummmppphhhh......

Sebenarnya,dulu kak fad pun tidak pandai bancuh kopi,cuma pandai minum kopi yang dibancuh oleh mak Kak Fad saja.....    Kak fad tak mau jadi kedekut ilmu....Mari sama-sama kita belajar cara nak bagi kopi sedap,pure...uuummmpppphhhh....

Untuk setekoh kopi.....Kak fad tak boleh bagi kuantiti bahan kerana anda mungkin ada tekoh yang lebih besar atau lebih kecil...so,Kak Fad bagi petuanya sahaja,...

Langkah2:-

1. Masak air sampai betul-betul mendidih,keluar asap....atau bunyi keretapi..
2. Masukkan gula ke dalam tekoh...
3.Masukkan kopi...
4.Kacau serbuk gula dan kopi hingga sebati...
5.Tuangkan air panas menggelegak sedikit sahaja agak-agak macam bancuh rempah kari...(atas sikit dari paras gula kopi.tadi.)
6.Kacau lagi bagi pecah gula...
7.Masukkan air panas menggelegak tadi secukupnya.
8.Kacau lagi sampai sebati gula dan kopi...
9.Tuang sedikit dalam cawan.,..rasa....kalau tak manis tambah gula dan kacau... TAPI.....kalau tak cukup pekat ....JANGAN tambah kopi dalam teko tersebut.....
10. Kalau tak pekat....Masukkan kopi dalam cawan kosong...tuang air panas menggelegak dan kacau ,baru tuang dalam tekoh besar tadi....


MENGAPA SUSAH SANGAT LANGKAH-LANGKAH NAK BANCUH KOPI INI:


1. Kalau air tak betul-betul mendidih menggelegak,kopi akan jadi berbuih dan terapung.warna putih koko...
2. Kalau air tak menggelegak, kopi akan melampung......tak sedap da...jadi arang belanga Pak Belalang..
3. Kalau tak kacau serbuk kopi bersama gula dahulu....nanti bila masuk air terus ,rasanya Payau....
4. Kalau bubuh air dahulu baru bubuh kopi dan gula...rasanya payau juga......
5. Kalau tambah gula terus dalam teko tak apa sebab gula larut terus...
6. tak boleh tambah kopi dalam air kopi kerana kopi akan melampung kerana air yang dikacau tadi sudah semakin sejuk dan tak seperti awal kita bancuh tadi
7. Kalau guna air dari termos.....tak sedap sebab bila bancuh banyak,tentulah air nak banyak juga...dalam termos mungkin tak berapa panas ...


So....cuba-cuba la resipi KOPI Kak Fad...mana tau ...ada orang minta bancuh kat tempat kenduri ka, kenduri arwah kat rumah ka, majlis pertunangan sendiri ka,......SELAMAT MENCUBA


 Gaul serbuk kopi dan gula sebelum masukkan air dan sementara tunggu air mendidih


While waiting for the water to boil, mix coffee powder with sugar and stir until it is well mixed.
 Jerang air dan tunggu hingga mendidih,menggelegak dan terbit wap


( You have wait for the boil to boil )

 Bial air mendidih tuang sedikit sahaja air ke dalam teko

( Then pour only a little water and stir again)



Tuang lagi air panas ke dalam teko....

( Pour the amount of water needed and stir again)
Taste it,make sure you get the right taste,if not....you may add some sugar to it..BUT REMEMBER....if you need some more coffee powder,DON'T add into your jar but put it in a a cup and pour a little boiling water,stir and then you can pour to the rest.)








Rasa.....tuang dalam cawan.....ambil tindakan seterusnya..

2 comments:

  1. hahaha
    ingat lagi kak nah..aka pk putat...sampai give up al x mau bancuh kopi pasai takut x sesedap kak fad..hahahahha

    ReplyDelete
  2. Jupa Hasnah kata..."Awat resipi hang ni payah sangat...sampai bancuh kopi pun payah.....banyak kerenah sangat"

    Kak Fad jawab: " Nak sedap memang la kena payah "

    ReplyDelete